ΑΡΘΡΟ

Η ανάπτυξη των Απολογισμών σύμφωνα με τα νέα πρότυπα είναι πολύ πιο απαιτητική

Κατερίνα Κατσούλη
By:
insight featured image
Contents

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έφερε τα ESG κριτήρια σε πρώτο πλάνο, δίνοντάς τους πολύ μεγάλη βαρύτητα. Οι δύο ευρωπαϊκοί κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ από το 2021, εισάγοντας τα ESG κριτήρια, ήταν ο Κανονισμός Γνωστοποιήσεων Βιωσιμότητας (Sustainable Finance Disclosure Regulation) και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας (EU Taxonomy Regulation), οι οποίοι αφορούσαν στην υποχρεωτική ενσωμάτωση ESG κριτηρίων στον τραπεζικό κλάδο και στις μεγάλες εισηγμένες, αντίστοιχα. Αμέσως μετά οριστικοποιήθηκε και η Οδηγία για τη δημοσίευση των ετήσιων Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG), η γνωστή σε όλους CSRD, θέτοντας με σαφήνεια τη νέα κατεύθυνση και το απαιτούμενο περιεχόμενο που θα έχουν οι ετήσιες καταστάσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών. Μέσω της οδηγίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο ανάπτυξης Ετήσιων Απολογισμών ESG, με τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των επιχειρήσεων να είναι αρκετά περιορισμένα.

Βάσει της CSRD αναπτύχθηκαν τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα σύνταξης των ετήσιων Απολογισμών ESG, τα EFRAG ESRS, που αλλάζουν καθολικά το τοπίο στη Λογοδοσία Αειφορίας. Ενόψει της εφαρμογής των νέων Ευρωπαϊκών Προτύπων και της τήρησης των σχετικών κανονισμών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην Ελλάδα συνδέονται άμεσα με την ωριμότητά τους στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όσο πιο ώριμη είναι μια εταιρεία, τόσο πιο εύκολα θα κάνει τη μετάβαση.

Οι εταιρείες που δεν έχουν συντάξει μέχρι σήμερα Απολογισμούς Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα συναντήσουν σημαντικές δυσκολίες στην υιοθέτηση των νέων Ευρωπαϊκών Προτύπων Ανάπτυξης Απολογισμών Βιωσιμότητας (τα ESRS).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες θα απαιτηθεί να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων εσωτερικών διαδικασιών. Οι διαδικασίες αυτές αφορούν τα εξής:

  • αξιολόγηση της διπλής ουσιαστικότητας (double materiality analysis)
  • διενέργεια διαδικασιών δέουσας επιμέλειας για κάθε θέμα που θα προκύψει από τη διαδικασία της διπλής ουσιαστικότητας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα παραπάνω καθώς και όσοι δείκτες επίδοσης συμπεριλαμβάνονται στους Απολογισμούς ESG είναι υποχρεωτικό να έχουν λάβει εξωτερική διασφάλιση από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα. Να σημειωθεί πως για τις τελικές λεπτομέρειες, αναμένουμε την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 6 Ιουλίου 2024. Η ανάπτυξη των Απολογισμών σύμφωνα με τα νέα αυτά πρότυπα είναι πολύ πιο απαιτητική και θα είναι επιτυχής μόνο κάτω από ένα πλαίσιο συστηματικής δράσης καταγραφής και παρακολούθησης όλων των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης (στρατηγική ESG).

Απώτερος σκοπός είναι οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με τα χρόνια, να ενσωματωθούν πλήρως στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και στην κουλτούρα των εργαζομένων.