ΑΡΘΡΟ

Embracing Diversity: Αποδοχή της διαφορετικότητας ως στρατηγικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις

Αθηνά Μουστάκη, Partner, Financial Services
By:
insight featured image
Contents

Η επίτευξη ενός πραγματικά διαφορετικού και χωρίς αποκλεισμούς χώρου εργασίας αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και δεν περιορίζεται στην πρόσληψη ατόμων από διαφορετικά υπόβαθρα, αντιθέτως, απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που έχει ως στόχο να ενσωματώσει στη κουλτούρα του οργανισμού διαφορετικές αντιλήψεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές για την αποδοχή και την προώθηση της διαφορετικότητας ως μέρους της εταιρικής τους στρατηγικής, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο για τη διαφορετικότητα με στόχο για τον καθορισμό του τόνου και της κατεύθυνσης της επιχείρησης. Οι ηγέτες θα πρέπει να διατυπώνουν ένα όραμα για τη διαφορετικότητα και να το κάνουν αναπόσπαστο μέρος των αξιών της εταιρίας.
  • Η προώθηση της διαφορετικότητας στις ηγετικές θέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν ως πρότυπα για επίδοξους υπαλλήλους από υποεκπροσωπούμενες ομάδες.
  • Η καθιέρωση δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς πρακτικών προσλήψεων
  • Η προώθηση ανοιχτής επικοινωνίας και παροχή εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την προώθηση της διαφορετικότητας.
  • Η δημιουργία ομάδων εργασίας με στόχο την αντιπροσώπευση ποικίλων διαστάσεων της διαφορετικότητας, όπως είναι το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αναπηρία.
  • Η προσφορά προγραμμάτων επαγγελματικής εξέλιξης που παρέχουν ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο.
  • Η ανάπτυξη πολιτικών που συμβάλλουν στην επίτευξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, όπως για παράδειγμα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η παροχή οικογενειακών αδειών ή η ιδιωτική ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες πρακτικές, πέρα της διαφορετικότητας, συμβάλλουν και στη δημιουργία μιας κουλτούρας του ανήκειν, υποστηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζομένους.
  • Η θέσπιση εταιρικών δεικτών απόδοσης για την παρακολούθηση της επίδοσης της εταιρίας σε θέματα συμπερίληψης και διαφορετικότητας και η τακτική αξιολόγησή τους, διασφαλίζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό σημείων προς βελτίωση αλλά και ενδυναμώνοντας τη δέσμευση της επιχείρησης στην Αρχή της διαφάνειας.
  • Η ένταξη της διαφορετικότητας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της συνεργασίας με προμηθευτές και συνεργάτες που προωθούν τις ομάδες ανθρώπων που υποεκπροσωπούνται.

Μέσω της αποδοχής και της αναγνώρισης της διαφορετικότητας ως στρατηγικού πλεονεκτήματος, η επιχείρηση διασφαλίζει την:

  • Προσέλκυση ταλαντούχου και εξειδικευμένου προσωπικού
  • Υψηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων
  • Ανάπτυξη της καινοτομίας
  • Αύξηση του κοινωνικού αποτυπώματος
  • Αύξηση του ποσοστού διακράτησης εργαζομένων.
ΠΔ 54/2018 - Νέο Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης
ΠΔ 54/2018 - Νέο Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης
Δείτε περισσότερα

Επιπλέον, στο νομοκανονιστικό πλαίσιο σημειώνονται σχετικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί και προστατευτεί η διαφορετικότητα και συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο πρόσφατος νόμος 4808/2021 για τη Βία και Παρενόχληση στους χώρους εργασίας, ο οποίος θεσπίζει συγκεκριμένα μέτρα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές, υποχρεούνται να διαβουλεύονται εντός του οργανισμού καθώς και να υιοθετούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η πολιτική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης για το σύνολο του εργατικού δυναμικού και ειδικότερα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων λόγω των χαρακτηριστικών τους ή της φύσης εργασίας τους (όπως είναι οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, οι εργαζόμενοι με νυχτερινές βάρδιες κ.ο.κ.).
  • Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη πολιτικής και διαδικασιών για τη βία και παρενόχληση, η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στη στρατηγική της επιχείρησης, η τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων κ.α.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού για τις διαδικασίες υποβολής και διαχείρισης των καταγγελιών.
  • Πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό βίας και παρενόχλησης.
  • Ορισμός ενός προσώπου αναφοράς («συνδέσμου») αρμόδιου να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης.

Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4548/2018 που αφορά στις εισηγμένες επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, οι ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στην ετήσια δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, την περιγραφή της πολιτικής πολυμορφίας, όσον αφορά πτυχές όπως ενδεικτικά, η ηλικία, το φύλο ή το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ιστορικό των μελών, τους στόχους της πολιτικής πολυμορφίας, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε και τα αποτελέσματα κατά την περίοδο αναφοράς αυτών.

Αντίστοιχες προβλέψεις συμπεριλήφθηκαν και στο ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιριών με μετοχές ή άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο α. 3 του ως άνω νόμου, κατά το οποίο η πολιτική καταλληλότητας της εταιρίας θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη κριτηρίων πολυμορφίας (diversity) για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ) ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω τις προβλέψεις περί πολυμορφίας, εισάγοντας ειδικές πρακτικές που αφορούν στην υιοθέτηση πολιτικής πολυμορφίας στο πλαίσιο της πολιτικής καταλληλότητας (Σ/Ε 2.2.13) καθώς και στην συμπερίληψη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων εκπροσώπησης ανά φύλο, εντός της πολιτικής πολυμορφίας (Σ/Ε 2.2.14) καθώς και στη διασφάλιση ότι τα κριτήρια πολυμορφίας αφορούν πέρα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα ανώτατα ή και ανώτερα διευθυντικά στελέχη με συγκεκριμένους στόχους εκπροσώπησης ανά φύλο, καθώς και χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτών (Σ/Ε 2.2.15).

Τέλος, η πολυμορφία είναι παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη και κατά τη συνολική αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του (Σ/Ε 3.3.9).

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα καθίσταται σαφής η τάση τα τελευταία χρόνια ως προς την ενίσχυση όχι μόνο της έννοιας της πολυμορφίας αλλά και της προστασίας και ενίσχυσής της στο πλαίσιο λειτουργίας και διακυβέρνησης των επιχειρήσεων.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου δυναμικού ως στρατηγικού πλεονεκτήματος, δίνει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες ιδέες και προοπτικές, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της γνώσης. Επιπλέον, η στήριξη της διαφορετικότητας συνεισφέρει στη διεύρυνση του πελατειακού κοινού και επιτρέπει στους οργανισμούς να απευθύνονται και να εξυπηρετούν μια ευρύτερη αγορά, προωθώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.