ΑΡΘΡΟ

Η σημασία και προστιθέμενη αξία των επαγγελματιών συμβούλων στην διαδικασία Εξαγορών και Συγχωνεύσεων

Κώστας Μασέλης
By:
insight featured image
Contents

Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο των επιχειρήσεων, η διαδικασία των Eξαγορών και Συγχωνεύσεων (Mergers & Acquisitions) αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για την ανάπτυξη, επέκταση και ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η συμβολή των επαγγελματιών συμβούλων σε αυτή τη διαδικασία είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσθέτουν σημαντική αξία μέσω της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας τους. 

H εμπειρία των επαγγελματιών συμβούλων στην αγορά και η κατανόηση των σύνθετων νομικών, φορολογικών και χρηματοοικονομικών πτυχών των Eξαγορών και Συγχωνεύσεων μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με τέτοιες συναλλαγές. 

Επιπλέον, η ικανότητά τους να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους πελάτες τους. Οι επαγγελματίες σύμβουλοι βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση του πελάτη τους. Ο σύμβουλoς θα διαπραγματευτεί εκ μέρους μιας εταιρείας με περιορισμένη εξουσιοδότηση, δίνοντας στην εταιρεία την ευκαιρία να επαναξιολογήσει πιθανά σημεία της διαπραγμάτευσης, μια πολυτέλεια που δεν είναι εφικτή όταν η εταιρεία ηγείται απευθείας της διαδικασίας. Η εμπειρία τους και η αντικειμενικότητα κάνουν τους συμβούλους λιγότερο συναισθηματικούς από τους ιδιοκτήτες, αλλά μπορούν επίσης να διαπραγματευτούν δύσκολα θέματα χωρίς να βλάψουν τη σχέση με τον αγοραστή μετά το κλείσιμο.

Η καθοριστική συμβολή των επαγγελματιών συμβούλων στην αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία που υπογραμμίζει την αξία των επαγγελματιών συμβούλων είναι η προστιθέμενη αξία που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις στην πλευρά της πώλησης (sell-side) όταν υποστηρίζονται από σύμβουλο. 

Σύμφωνα με έρευνες, η αξία που αποκτήθηκε όταν οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από συμβούλους υπερβαίνει κατά περισσότερο από 25% το τίμημα σε σχέση με συναλλαγές που δεν επέλεξαν την υποστήριξη ενός συμβούλου. Αυτό καταδεικνύει την ουσιαστική συμβολή των επαγγελματιών συμβούλων στην επίτευξη υψηλότερων τιμών πώλησης, ενισχύοντας την οικονομική επίδοση των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Ενώ οι επιχειρηματίες είναι ειδικοί στον κλάδο τους και στο να διοικούν τις  επιχειρήσεις τους, οι σύμβουλοι Εξαγορών και Συγχωνεύσεων είναι ειδικοί στην πώληση ή αγορά εταιρειών. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν έχουν πουλήσει ποτέ μια εταιρεία, ενώ οι σύμβουλοι και οι επαγγελματίες αγοραστές έχουν πιθανότατα ολοκληρώσει εκατοντάδες συμφωνίες. Οι έμπειροι σύμβουλοι αναλύουν την εταιρεία και εκπαιδεύουν τους αγοραστές να επικοινωνήσουν σωστά το επιχειρηματικό τους πλάνο και όραμα, δουλειά που τελικά αυξάνει τη ζήτηση και ενισχύει την αποτίμηση.

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η χρήση επαγγελματιών συμβούλων για συναλλαγές αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να προσδιορίζουν και να επιλύουν πιθανά εμπόδια πριν αυτά εμφανιστούν, καθώς και στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται την πολυπλοκότητα των διαδικασιών με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.

Νέος νόμος για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Οι καίριες μεταρρυθμίσεις που εισάγει
Νέος νόμος για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Οι καίριες μεταρρυθμίσεις που εισάγει
Δείτε περισσότερα

Εξειδικευμένη υποστήριξη Εξαγορών και Συγχωνεύσεων με διεθνή προοπτική

Στο πλαίσιο της ανάγκης για επαγγελματική υποστήριξη στις διαδικασίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, η Grant Thornton διαθέτει μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη ομάδα που είναι έτοιμη να εκτελέσει με επιτυχία τέτοιες συναλλαγές. Με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών συμβουλευτικής σχετικά με τις συναλλαγές, περιλαμβανομένων των αποτιμήσεων επιχειρήσεων ή περιουσιακών στοιχείων, της προετοιμασίας επιχειρηματικών σχεδίων, του χρηματοοικονομικού και φορολογικού due diligence καθώς και πολλών άλλων υπηρεσιών βελτίωσης της Επιχειρησιακής λειτουργικής και απόδοσης, η Grant Thornton είναι σε θέση να προσφέρει μια ολοκληρωμένη υποστήριξη. 

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και ευκαιρίες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο. Η παροχή πρόσβασης σε διεθνείς αγορές και η αξιοποίηση των παγκόσμιων ευκαιριών μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της Grant Thornton καθιστά την επιλογή της ως συνεργάτη σε εταιρικές συναλλαγές μια ασφαλή και στρατηγική κίνηση.

Πηγή

Κινούμαστε εντυπωσιακά, ώστε να αναπτύσσεστε ουσιαστικά. Ανακαλύψτε πώς:
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κινούμαστε εντυπωσιακά, ώστε να αναπτύσσεστε ουσιαστικά. Ανακαλύψτε πώς:
Deals Services