DEALS SERVICES

Πτωχευτικός νόμος 4738/2020: Ο ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή στη διαδικασία πτώχευσης μίας επιχείρησης

insight featured image
Ο ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή στην πτώχευση με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής.
Contents

Σύμφωνα με το νέο Ν. 4738/2020 ο ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή αναβαθμίζεται αισθητά τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζονται ξεκάθαρα πλέον σειρά κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης.

Διαδικασία πτώχευσης

Φάση Α’

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020, κατά την αίτηση της πτώχευσης (με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής) ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να τεκμηριώσει:

  • Την παύση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, με έκθεσή του θα πιστοποιήσει τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του οφειλέτη προς το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τα πιστωτικά ή τα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μη καταβολή αφορά σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, ότι η μη καταβολή αφορά περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και τέλος ότι η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των €30.000.

  • Τη μη πτώχευση μικρού αντικείμενου. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τεκμηρίωση ότι δεν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου (ήτοι πολύ μικρή οντότητα αρ. 2 Ν. 4308/2014 και θα παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της πιθανολόγησης ότι θα βελτιωθεί η ανάκτηση των πιστωτών μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας.

  • Το ποσοστό των αιτούντων πιστωτών. Την αίτηση υπαγωγής θα συνοδεύει βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή με την οποία θα πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνονται ενέγγυοι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των ενέγγυων.

Φάση Β’

Κατά τη διάρκεια της πτώχευσης ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του Συνδίκου στους κατωτέρω τομείς:

  • Οικονομική διεύθυνση. Η ελεγκτική ομάδα θα συντάξει κατάσταση ταμειακών ροών & θα προσδιορίσει το τυχόν χρηματοδοτικό κενό, θα ενεργήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εισφορά αγαθών ή υπηρεσιών εάν κριθεί αναγκαίο, θα ελέγχει την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, θα παρακολουθεί τη διαχείριση διαθεσίμων, οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, θα διευθετεί τις υποχρεώσεις και θα διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και τέλος θα αξιολογεί και θα περικόπτει δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό.

  • Πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα. Απογραφή και αξιολόγηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων και αποθεμάτων με τη χρήση expert του κλάδου (όπου απαιτείται) και τυχόν θέματα ασφαλείας.

  • Απαιτήσεις. Θα ενεργοποιηθεί εισπρακτικός μηχανισμός για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις ως προς την δυνατότητα είσπραξή τους.

  • Ανθρώπινο δυναμικό. Η ελεγκτική ομάδα θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπίσει τυχόν θέματα μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

  • Υπόμνημα Προσφοράς (VDR) & προσέλκυση επενδυτών. Κομβικό σημείο κατά την διενέργεια της πτώχευσης αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδυτών. Η ελεγκτική ομάδα θα εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με σκοπό την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν τα assets με τον πλέον ασφαλή τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, θα προετοιμάσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία & πληροφορίες που απαιτούνται για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, θα στοχεύσει και θα επικοινωνήσει με δυνητικούς επενδυτές (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) μέσω teaser και παρουσιάσεων.

  • Ενέργειες μετά το μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Η ελεγκτική ομάδα θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων, θα συμμετάσχει στην επαλήθευση των απαιτήσεων των αναγγελθέντων πιστωτών και θα παράσχει συνδρομή στο νομικό σύμβουλο και στο Σύνδικο επί χρηματοοικονομικών θεμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία έως την σύνταξη του Πίνακα Διανομής.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με το Ν. 4738/2020 προκύπτει αυξημένος ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκεια αυτής. Ο νομοθέτης ορίζει με σαφήνεια, πλέον, ποσοτικά- οικονομικά κριτήρια των οποίων η πλήρωση δύναται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης. Επιπλέον, ο ρόλος του δεν εξαντλείται στην φάση υπαγωγής, αλλά βοηθά ουσιαστικά τον Σύνδικο στην ομαλή διεξαγωγή της πτώχευσης τόσο σε ζητήματα που άπτονται αμιγώς της πτώχευσης όσο και ευρύτερα μέσω της προσέλκυσης επενδυτών με αποτέλεσμα την αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος και κατ’ επέκταση της ανακτησιμότητας των πιστωτών.