ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ

Φοροδοξίες, 15.04.2023

insight featured image
Contents

Γνωρίζετε ότι...

Η υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους μπορεί να έχει συνέπειες στο φόρο εισοδήματος που θα καταβάλει ο κάθε ένας. 

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο απειλούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές δαπάνες, αλλά και το φορολογικό βάρος των τέκνων. Πιο συγκεκριμένα, όσοι από τις περιπτώσεις συζύγων επιλέξουν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος σημαίνει ότι δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επί μέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, διότι πλέον τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν ατομικά τον κάθε σύζυγο. Επίσης, στις ηλεκτρονικές δαπάνες στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν είναι εφικτό να μεταφερθεί το υπολειπόμενο ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον. Ως προς τα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, αλλά αν όμως ένα ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, τότε αυτό θα προστεθεί στα εισοδήματα του γονέα ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται αποκλειστικά από αυτόν. Χωριστή δήλωση μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι μετά από αίτηση σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η αίτηση έπρεπε να είχε υποβληθεί μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου. 

Οι προκλήσεις της Επόμενης Ημέρας
Οι προκλήσεις της Επόμενης Ημέρας
Δείτε περισσότερα

Με προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο κυρώθηκε η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην Ελλάδα. 

Υπό το συγκεκριμένο καθεστώς οι ενδιαφερόμενοι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής εφόσον αποδεικνύουν ότι επενδύουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 500.000€ επί ελληνικής επικράτειας σε διάστημα τριών ετών, καθίστανται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με το προνόμιο της επιβολής κατ’ αποκοπή ποσού φόρου ποσού 100.000€ για το παγκόσμιο εισόδημά τους, χωρίς υποχρέωση δήλωσης του σχετικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, υπό το πρίσμα αυτό αποφασίσθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2023 αντί της 31ης Μαρτίου που κανονικά ισχύει. Η ίδια παράταση καθιερώθηκε και για την απόδειξη ολοκλήρωσης της επένδυσης όσων εντάχθηκαν στο εν λόγω καθεστώς το 2020 – σ.σ. κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του – οπότε φέτος συμπληρώνεται η τριετής προθεσμία ολοκλήρωσης της επένδυσης . Τέλος, εξαιρετικά για το 2023 παρέχεται στη φορολογική αρχή η δυνατότητα να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις για την υπαγωγή των αιτούντων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου (ν. 5026/2023).

Με το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή καθορίζονται -μεταξύ άλλων- οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής των ψηφιακών νομάδων (digital nomads).

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει την δυνατότητα εισόδου στη χώρα με το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης. Πλέον, οι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν στη αρμόδια ελληνική προξενική αρχή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με συστημένη επιστολή ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με σκοπό την έκδοση -εντός 10 ημερών από την αίτηση- της θεώρησης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα, εντός της περιόδου ισχύος αυτής (1 έτος), να υποβάλουν στην υπηρεσία μίας στάσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Ως προς τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν, σημειώνεται πως το ύψος των επαρκών πόρων, που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, εξακολουθεί να καθορίζεται στις 3.500 ευρώ μηνιαίως. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική φορολογική ρύθμιση για τα πρόσωπα αυτά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιό τους εισόδημα εάν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρηθούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το εισόδημα ελληνικών πηγών φορολογείται στην Ελλάδα.