ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ

Φοροδοξίες, 21.08.2022

insight featured image
Contents

Γνωρίζετε ότι...

Με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε ότι οι καταθέσεις στα πλαίσια σχημάτων cash pooling δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι καταθέσεις που λαμβάνουν χώρα από εταιρείες του ίδιου ομίλου στον τραπεζικό λογαριασμό συγκέντρωσης ρευστότητας (cash pooling account) συνιστούν παροχή πίστωσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ και άρα απαλλάσσονται από την επιβολή τελών χαρτοσήμου. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω απαλλαγής είναι η πρόβλεψη θετικού επιτοκίου στο υπόλοιπο του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του cash pooling, το ΣτΕ ακολούθησε την στάση που πρόσφατα υιοθέτησε με τις αποφάσεις ΣτΕ 2163/2020 και ΣτΕ 2323/2020 όταν και έκρινε ότι (α) δάνεια που παρέχονται από υποκείμενο στον ΦΠΑ, (β) εντόκως όπου ο τόκος αποτελεί το αντάλλαγμα για την παροχή της πίστωσης (γ) ακόμα και ευκαιριακά, χωρίς δηλαδή η παροχή πιστώσεων να αποτελεί κύρια δραστηριότητα του δανειστή, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ και άρα απαλλάσσονται από την επιβολή τελών χαρτοσήμου. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό επιλύεται το ζήτημα της επιβολής τελών χαρτοσήμου στα σχήματα cash pooling ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη καταβάλλει τέλη χαρτοσήμου για περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, μπορούν να αιτηθούν την επιστροφή τους, εφόσον δεν έχει παρέλθει ο νόμιμος χρόνος παραγραφής.


Ενισχύονται οι εγγεγραμμένες στο μητρώο «Elevate Greece» startups επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης.

Ειδικότερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας θα απολαύουν της δωρεάν ρευστότητας με την μορφή κεφαλαίου κίνησης, δυνάμει προγράμματος προϋπολογισμού ύψους 34 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις υπαγωγής στο οικείο πρόγραμμα δύνανται να υποβληθούν μέχρι 31-10-2022, ενώ σημειώνεται πως η χρηματοδότηση θα καλύψει κεφάλαιο κίνησης σε ποσοστό 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021). Η επιχορήγηση θα ξεκινά από τις 5.000 ευρώ με ελάχιστο ύψος εξόδων τα €6.250 ενώ δύναται να ανέλθει μέχρι τις 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να επιλέξουν το έτος (2020 ή 2021) κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήσαν τις υψηλότερες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, για τον υπολογισμό του ποσού της επιχορήγησης. Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση που θα εισπραχθεί θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2022 για δηλωθείσες δαπάνες του ίδιου έτους, ώστε σε περίπτωση μελλοντικού ελέγχου να μην τεθεί ζήτημα αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.

Η χρήση εργαλείων και μεθοδολογιών αποτελεί μονόδρομο για μία ολιστική διαχείριση των κινδύνων
Δείτε περισσότερα
Η χρήση εργαλείων και μεθοδολογιών αποτελεί μονόδρομο για μία ολιστική διαχείριση των κινδύνων


Επιχειρείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS, με στόχο την καταστολή της φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του 2023, η ΑΑΔΕ θα έχει άμεση εικόνα κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται σε μια επιχείρηση, από τον τρόπο πληρωμής και κίνησης των εισπράξεων μέχρι την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας ελέγχου και διασταυρώσεων των τζίρων της. Κρίσιμο σημείο στην λειτουργία του νέου συστήματος είναι ότι πλέον δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία στις χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής, αλλά αντίθετα, το ποσό θα εξάγεται αυτόματα από την ταμειακή μηχανή. Το σχετικό πρωτόκολλο που θα υιοθετηθεί, αναμένεται να καταστήσει τον έλεγχο από την φορολογική αρχή πιο αποτελεσματικό, καθώς σε περίπτωση μη τεκμηρίωσης της συναλλαγής θα δημιουργείται σχετική σήμανση για την μη διεκπεραίωση της από τον φορολογικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι η διεκπεραίωση συναλλαγών στο POS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, θα παραμείνει εφικτή μόνο σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, περιπτώσεις όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα.


Αναμένεται σύντομα η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων άτυπων δωρεών και γονικών παροχών χρηματικών ποσών μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, το μέτρο θα αφορά τις άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών, για τις οποίες θεσπίσθηκε πρόσφατα αφορολόγητο όριο 800.000€ όταν αφορούν τέκνα, συζύγους ή εγγονούς. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή τέτοιων δηλώσεων μόνο εφόσον η δωρεά λάμβανε χώρα με συμβολαιογραφικό έγγραφο, άλλως υποβάλλονταν χειρόγραφα ή μέσω της πλατφόρμας «myAADE-Τα αιτήματά μου». Πλέον, η φορολογική διοίκηση επιδιώκει να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την σχετική δήλωση χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της εφορίας. Τονίζεται ότι, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ως άνω αφορολόγητο όριο μεταξύ συγγενών Α΄ κατηγορίας, η μεταφορά των χρηματικών ποσών πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει χώρα μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άλλως επιβάλλεται φόρος συντελεστή 10% χωρίς τήρηση αφορολόγητου ορίου.