IBR

Σε προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφει η αισιοδοξία των επιχειρήσεων παγκοσμίως

insight featured image
Περιεχόμενα

Η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 71% των επικεφαλής να δηλώνουν αισιόδοξοι για τους επόμενους 12 μήνες, καταγράφοντας άνοδο κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton.

Τα τελευταία στοιχεία της IBR αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, παρά το συνεχιζόμενο αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο. Η άνοδος της αισιοδοξίας φαίνεται να οφείλεται στην ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και στον παγκόσμιο πληθωρισμό που έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών έχει οδηγήσει έναν αριθμό-ρεκόρ των επικεφαλής επιχειρήσεων να αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 66%. Οι αυξανόμενες προσδοκίες για τα κέρδη συμβαδίζουν με τις προσδοκίες των επικεφαλής που αναμένουν αύξηση των εσόδων, και συγκεκριμένα κατά 3 μονάδες, στο 64%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των κερδών προέρχονται από τον όγκο, το περιθώριο κέρδους και όχι μόνο από την αποδοτικότητα του κόστους. Ένας αριθμός-ρεκόρ των επιχειρηματιών σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις τιμές πώλησης τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 2 μονάδες σε τριμηνιαία βάση, στο 55%.

Όσον αφορά στο από πού προέρχονται τα έσοδα, ένας αριθμός-ρεκόρ επιχειρήσεων αναμένει να αυξήσει τις εξαγωγές (άνοδος κατά 6 μονάδες, στο 53%), ένα ποσοστό-ρεκόρ 49% (αύξηση 7 μονάδων) αναμένει να αυξήσει τον αριθμό των χωρών στις οποίες πραγματοποιεί πωλήσεις και το 48% αναμένει να αυξήσει τα έσοδα από μη εγχώριες αγορές (αύξηση κατά 3 μονάδες).

Επενδυτικές προθέσεις

Η πτώση του πληθωρισμού, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η αύξηση των εσόδων και των κερδών σημαίνουν ότι οι εταιρίες αναμένουν να έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους, γεγονός που μεταφράζεται σε πρωτοφανή επίπεδα επενδυτικών προθέσεων.

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία πληροφοριών παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, με το 67% να σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες στον σχετικό τομέα (αύξηση κατά μία μονάδα). Η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D) έχουν γνωρίσει σημαντική άνοδο, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 60% των ερωτηθέντων να αναμένουν να αυξήσουν τις επενδύσεις (αύξηση 5 μονάδων), αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια «κούρσα» που καταγράφεται για καινοτομία και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας σε ένα τοπίο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται επίσης ψηλά, με το 59% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει αυξήσεις (ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα), υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μεμονωμένα και απαιτεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αντί να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με μηχανές, ένα ποσοστό-ρεκόρ 55% των επικεφαλής των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες (αύξηση κατά 6 μονάδες).

Οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας κερδίζουν επίσης έδαφος, με το 58% των επικεφαλής να σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα (αύξηση κατά 4 μονάδες). Οι επενδύσεις σε θέματα brand ακολουθούν στη σχετική λίστα, με το 57% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει αυξήσεις (άνοδος κατά 3 μονάδες).

Οι πιο ουσιαστικές αυξήσεις στις προθέσεις επενδύσεων παρατηρούνται στα νέα κτίρια και στις εγκαταστάσεις και μηχανήματα, καταγράφοντας αμφότερες άνοδο στο 52% (αύξηση 7 μονάδων και 6 μονάδων αντίστοιχα).

Επιχειρηματικοί περιορισμοί

Η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει η κύρια ανησυχία για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, καθώς αναφέρεται ως περιορισμός από το 55% των ερωτηθέντων, αν και το εν λόγω ποσοστό υποχώρησε κατά μία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ενεργειακό κόστος καθίσταται και πάλι μείζον ζήτημα, με τις ανησυχίες να αυξάνονται κατά 3 μονάδες, στο 54%, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με εκείνους που αναμένουν αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (αύξηση κατά 5 μονάδες στο 52%).

Παράλληλα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, με το 50% να την αναφέρει ως ανησυχία.

Αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος εργασίας έχουν κάπως αμβλυνθεί, υποχωρώντας κατά 2 μονάδες, στο 51%, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων μειώθηκαν κατά 3 μονάδες, στο 50%.

Ωστόσο, η σημαντικότερη αύξηση των επιχειρηματικών περιορισμών που αναφέρθηκαν από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων αφορούσε στην αντιληπτή έλλειψη φυσικών πόρων, η οποία αυξήθηκε κατά 6 μονάδες, στο 47%. Εξίσου σημαντική ήταν και η αύξηση των επιχειρήσεων που ανησυχούν για τις γεωπολιτικές αναταραχές (αύξηση 5 μονάδων, στο 49%), αν και, όπως σημειώθηκε παραπάνω, η σχετική εξέλιξη δεν επηρέασε τη συνολική αισιοδοξία.

Παρά τη βελτίωση του κόστους κεφαλαίου, το 45% των επιχειρηματιών ανέφερε την έλλειψη χρηματοδότησης ως ανησυχία (αύξηση κατά 5 μονάδες).

Ο Peter Bodin, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton International Limited, σχολίασε:

Τα τελευταία ευρήματα της IBR αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αναζωπύρωση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων, η οποία φτάνει σε επίπεδα προ του COVID, παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες προκλήσεις. Αυτή η ανθεκτικότητα, η οποία οφείλεται ιδίως στις ισχυρές επιδόσεις σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων παγκοσμίως.
Peter Bodin CEO of Grant Thornton International Limited

Η εκτίναξη των προσδοκιών για διεθνείς πωλήσεις και οι άνευ προηγουμένου επενδυτικές προθέσεις, ιδίως στην τεχνολογία και την Ε&Α, σηματοδοτούν μια αποφασιστική μεταστροφή από την επιφυλακτικότητα που παρατηρήσαμε το προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στη στρατηγική ανάπτυξη, ενισχυμένες από τις υψηλότερες προσδοκίες κερδοφορίας και το ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία εξισορροπείται από ανησυχίες όπως η έλλειψη πόρων, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι σύνθετες επιχειρησιακές προκλήσεις. Είναι σαφές ότι ενώ οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν, το κάνουν με μετρημένη προσέγγιση, εξισορροπώντας προσεκτικά τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες με τη λειτουργική και οικονομική σύνεση.

Καθώς περιηγούμαστε σε αυτό το πολύπλοκο τοπίο, η ευελιξία και η προνοητικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Η πράσινη μετάβαση και οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση των οικονομικών προοπτικών. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις τοποθετούνται στρατηγικά για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να εξοπλίσουν το εργατικό δυναμικό τους παράλληλα με τις τεχνολογικές επενδύσεις».