article banner
IBR

Γυναικείο επιχειρείν 2016

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η νέα έρευνα της Grant Thornton, που διεξάγεται πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε 5.520 επιχειρήσεις από 36 χώρες, διαπιστώνει ότι, παγκοσμίως, τα ποσοστά γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις έχουν αυξηθεί οριακά, από 22% σε 24%, αλλά μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις παρέμεινε σταθερό στο 27%, ενώ το 29% των επιχειρήσεων εξακολουθούν να μην έχουν γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση.  

Τα σημαντικότερα κίνητρα στην Ελλάδα για να αναλάβουν τα στελέχη διευθυντική θέση είναι κοινά και για τα δύο φύλα και αφορούν α) την αναγνώριση των ικανοτήτων τους (75% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες), β) την επιθυμία να διαμορφώσουν την εταιρική στρατηγική και να επιφέρουν αλλαγές (50% για τις γυναίκες και 38,6% για τους άντρες) και γ) το γεγονός ότι ήταν το επόμενο λογικό βήμα για την καριέρα τους (50% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες).

Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, όταν ερωτήθηκαν εάν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και η υποστήριξη για να παραμείνουν στην διευθυντική τους θέση μακροπρόθεσμα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην Ελλάδα απάντησαν θετικά. Συγκεκριμένα, οι θετικές* απαντήσεις των γυναικών ανήλθαν σε 87,5%, ενώ των αντρών σε 95,5%, υποδεικνύοντας ότι το σύνολο σχεδόν των αντρών θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Η Ελπίδα Λεωνίδου, Partner στη Grant Thornton στην Ελλάδα, αναφέρει: “Είναι πολύ λογικό να παρατηρείται η διαφορά αυτή ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γυναίκες επιβαρύνονται περισσότερο με την ανατροφή των παιδιών και τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Στην Grant Thornton, αδιάρρηκτο κομμάτι της στρατηγικής αλλά και της κουλτούρας μας, αποτελούν οι άνθρωποι. Ορμώμενοι από βέλτιστες πρακτικές και σε συνεργασία με άλλες χώρες του δικτύου, διερευνούμε συνεχώς νέους τρόπους ευέλικτης εργασίας και πρακτικές εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε κατάλληλες δομές και υποστήριξη για την εξέλιξη της καριέρας του συνόλου του προσωπικού μας, αλλά και των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις (35% στην Grant Thornton στην Ελλάδα).”

 

*Η κλίμακα της συγκεκριμένης ερώτησης είναι «Ναι, οπωσδήποτε», «Ναι, μάλλον», «Όχι» και «ΔΞ/ΔΑ». Θετικές απαντήσεις θεωρούμε τις «Ναι, οπωσδήποτε» και «Ναι, μάλλον».

Κατεβάστε την πλήρη έρευνα εδώ:

Έρευνα από την Grant Thornton το 2016 για το Γυναικείο επιχειρείν: Όταν οι υποσχέσεις γίνονται πράξη